När du är vegan eller vegetarian och samtidigt är gravid, så kan det vara riktigt svårt att hitta informationer som inte på den ena eller andra sättet är färgade av åsikter. T.ex. kan man riskera att författaren bakom informationstexterna är brinnande vegetarian/vegan och därmed inte framhäver potentiella negativa aspekter av vegetarism under graviditeten. Helt motsatt kan man också riskera att författaren är övertygad om att vegetarism och graviditet överhuvudtaget inte kan gå hand i hand, varmed de positiva sidorna av att vara vegetarian minskas.
Man har tidigare varit av den övertygelsen att barnet har fått all sin näring från mjölken efter födseln. Därför har det inte funnits så mycket fokus på kvinnans kost under graviditeten. I dag har forskarna dock blivit medvetna om att moderns kost faktiskt spelar en stor roll för näringsvärdet i mjölken, vilket gör att en bra, näringsrik kost är viktig både under graviditeten och amning.
I dag läggs det inte så mycket vikt på vegetariska och veganska livsstilar i det danska sjukvårdssystemet. I varje fall är det svårt att hitta väldokumenterade informationer om en vegetarisk kosts påverkan under graviditeten.
En ökande antal danska vegetarianer och veganer
I dag är ca 2,5 % av danskarna antingen vegetarianer eller veganer, och undersökningar visar att denna siffra bara ökar.
Oavsett ens normala kost så ska man som gravid vara uppmärksam på vad man äter. Dock är det extra viktigt när man är vegetarian eller vegan. Det är just nödvändigt att man ser till att inta en rad bestämda saker, så att babyen får nog av de rätta näringsämnena.
T.ex. är protein – som just finns i kött – en viktig byggsten under graviditeten, då det bl.a. används för att bilda moderkakan, såväl som för att babyen kan växa. Eftersom vegetarianer och veganer just inte äter kött, så är det alltså extra viktigt att de ser till att få protein från andra källor.
Översikt över livsmedel och deras näringsinnehåll:
Protein:
Protein finns huvudsakligen i kött, men det finns också i högt innehåll i mejeriprodukter, såväl som i soja, ägg, havregryn, nötter och bönor. Därmed är dessa livsmedel bra proteinkällor för vegetarianer och veganer.
Järn:
Vegetarianer och veganer kan likaså ha risk för att komma att sakna järn. Bra vegetariska/veganska källor till järn är bönor, torkad frukt, gröna grönsaker och fullkornsprodukter.
Generellt rekommenderar man alla gravida – oavsett kostpreferenser – att ta järntabletter under graviditeten. Järn tas upp bäst i kroppen när man också intar C-vitamin. Därför är det självklart att skölja tabletten ner med ett glas juice.
Kalcium :
Kalcium finns i bönor, fullkornsprodukter, yoghurt, ost, tofu, komjölk, tahini, sesamfrön, mandlar och gröna grönsaker. Därför bör man inkludera några av dessa livsmedel i sin kost när man är gravid.
Vitamin D:
Precis som med järn rekommenderas det att alla gravida tar Vitamin D under graviditeten. Vitamin D finns i solljus och i mejeriprodukter.
Folsyra och folinsyra:
När man försöker bli gravid eller redan är gravid rekommenderas det också att kvinnor tar ett tillskott av folinsyra. Syran kan man få i sig genom att äta gröna grönsaker (t.ex. spenat och grönkål), fullkorn, jordnötter och frukt.
Vitamin B12:
Barnets tillväxt och allmänna välbefinnande beror mycket på vitaminet B12. Detta vitamin kan man lätt brista på om man är vegan, eftersom det finns i mejeriprodukter. Därför rekommenderas det generellt – oavsett om man är gravid eller ej – att ta B12-tillskott om man är vegan, om man inte aktivt köper produkter (t.ex. sojamjölk) som är berikade med B12.